Få ut det mesta av yogan

Yoga är en välkänd metod för att kunna kontrollera sin kropp som baseras på indisk filosofi. Ursprungligen handlade yoga om en religiös rit men kom så småningom att övergå till ett antal väl definierade kroppsrörelser med syftet att uppnå ro, balans och välmående till både kropp och själ.

Yoga

Yoga har många utövare runt om i världen och också i Sverige. Det som främst karaktäriserar yogan är att den i princip utövas med kroppen som enda redskap. Precis som annan träning ger yogan andra positiva effekter såsom förhöjda nivåer av dopamin och minskad produktion av stresshormon.

Utövar du yoga flitigt kan den innebära flera förbättringar både för din mentala och din fysiska hälsa. En viktig del är att den ökar koncentrationsförmågan genom särskilda tekniker för andning, avslappning och för att utföra vissa rörelser. En annan viktig effekt är ökad styrka och rörlighet samt förbättrad hållning. Du kan läsa mer om de positiva effekterna i den här artikeln som också tipsar om passande yogatyper.

Håll kroppen i trim

En intressant iakttagelse är att yoga utförs barfota. Det innebär i sin tur att fötterna bör vara i god form för att man ska få ut så mycket som möjligt av sina yogapass. Givetvis kan detta bli en tråkig påminnelse om de besvär man kanske har med sina fötter men samtidigt också en nyttig påminnelse om att fötterna behöver vårdas. Förhårdnader, hälsmärtor och liktornar blir tyvärr uppenbara när fötterna får en central roll. Har du den typen av besvär och vill fortsätta att njuta av dina träningspass är ett tips att vända sig till en expert på fotvård.. Får du professionell hjälp med dina fötter kan du både få medicinsk behandling och en skön avslutande fotmassage. Det kan öka både rörlighet och flexibiliteten i dina fötter, vilket tillåter dig att hålla positionerna längre.

Se också till att verkligen utnyttja de minuter för avslappning som brukar avsluta passen på yogacentren. Din kropp behöver stretchas ut och försättas i viloläge ett par minuter för att musklerna skall få återhämta sig i lugn och ro.