Mindfulness

I vårt moderna samhälle snurrar hjulen allt snabbare, men många känner ett ökat behov av att stanna upp och reflektera över nuet. Ett verktyg till att varva ner, som har blivit omåttligt populärt, är yoga.

Medveten närvaro

I Asien har yoga i tusentals år har fungerat som ett sätt att slappna av och lära känna sig själv. Ett relaterat koncept är mindfulness, som ger dig de rätta kunskaperna om hur du lyckas uppnå en större frid i ditt liv genom så kallad medveten närvaro. Att leva i vår stressade nutid kräver att vi då och då stannar upp för att reflektera över våra liv – och där har yoga och mindfulness visat sig vara effektiva verktyg, skriver Aftonbladet.

Det unika med yoga och mindfulness i kombination är att de tillsammans täcker både den fysiska och psykiska aspekten av vårt välmående. Yoga är i högsta grad en fysisk aktivitet som kräver en hel del övning för att kunna bemästra fullt ut.

En viktig del av yoga är att genomföra andningsövningar. Att andas låter kanske som något alla kan, men faktum är att det går att hitta andningssätt som låter dig slappna av på ett bättre sätt. Mindfulness kan samtidigt hjälpa dig att bli medveten om negativa tankemönster spänningar. Genom denna medvetenhet kan du minska dessa tankar och spänningar och det i sin tur leder till en bättre livskvalitet. Det går ut på att du aktivt försöker lägga märke till sådant du gillar samt uppskattar det du gör för stunden.

Det finns många yogaövningar och om du är nybörjare kan de verka svåra till en början. Precis som allt annat är yoga något som du måste lära dig för att få ut maximalt av det. Gå gärna en yogakurs för att få hjälp med detta. Även mindfulness kräver en del övning för att bemästra, men även här finns det kurser som kan hjälpa. Nyinsikt i Stockholm är en av aktörerna som erbjuder sådana kurser. På deras hemsida kan du läsa mer om mindfulness och vad man ämnar uppnå med nämnda kurser.

I kombination utgör mindfulness och yoga en kraftfull duo för att hitta friden i ditt liv. Resultaten märks direkt och för en stressad kropp och hjärna innebär yoga och mindfulness balsam för själen.